Храни, които могат да навредят на Вашата котка

Храни, които могат да навредят на Вашата котка

Храни за избягване Причини за избягване

Алкохолни напитки

Може да причини интоксикация, кома, смърт

Бебешка храна

Може да съдържа лук на прах, който може да бъде токсичен за котки хранени продължителен период от време. (Моля, вижте лук по-долу.) Също може да доведе до хранителни дефицити, ако хранят в големи количества.
Кости от риба, домашни птици или от други източници на месо.

Може да причини запушване или разкъсване на храносмилателната система.

Консерва риба тон (за консумация от човека)

Голямо количество може да доведе до недохранване, тъй като няма необходимото ниво на витамини и минерали. Това може да доведе до дефицит на тиамин (виж “Риба ” по-долу).

Шоколад, кафе, чай, кофеин

Съдържат кофеин, теобромин, или теофилин, което може да предизвика повръщане и диария, и да бъдат токсични за сърцето и нервната система.
Цитрусови плодове и екстрактите им Може да причинят повръщане.

Кучешка храна

Случайното поглъщане, няма да доведе до проблем, но системното хранене може да доведе до недохранване и болести на сърцето.
Мазни храни Може да причинят панкреатити.

Риба – сурова, консервирана или сварена

Ако хранете само с риба или в големи количества, това може да доведе до тиамин (витамин Б) дефицит, което води до загуба на апетит, гърчове, и по-тежки случаи, смърт.
Грозде, стафиди и касис Съдържат неизвестен токсин, който може да увреди бъбреците.
Човешки витаминни добавки, съдържащи желязо. Може да увреди лигавиците на храносмилателната система и да предизвика „отравяне” на другите органи, включително черния дроб и бъбреците.
Ядки от макадамия Съдържат неизвестен токсин, който може да повлияе на храносмилателната и нервната система и мускулите.
Марихуана Може да депресира нервната система, да предизвика повръщане, както и промени в сърдечната честота.
Мляко и други млечни продукти Някои възрастни котки може да развият диария, ако се прилагат в големи количества млечни продукти.
Мухлясала или развалена храна, боклук Може да съдържа много токсини, причиняващи повръщане и диария и може да засегне и други органи.

Гъби

Може да съдържат токсини, които могат да засегнат няколко системи в организма, да предизвикат шок и да доведат до смърт.

Лук и чесън (сурови, варени, или на прах)

Съдържат сулфоксиди и дисулфиди, което може да увреди червените кръвни клетки и да причини анемия. Котките са по-податливи от кучета. Чесънът е по-малко токсичен от лука.
Сливи Семената /костилките/ може да довеат до чревна непроходимост и ентерит.

Сурови яйца

Съдържат ензим, наречен авидин, който намалява усвояването на биотин. Това може да доведе до проблеми с кожата и козината. Суровите яйца може да съдържат салмонела.
Сурово месо Може да съдържа бактерии като салмонела и E. Coli, която може да предизвика повръщане и диария.
Сол Ако се яде в големи количества може да доведе до електролитен дисбаланс

Сладки храни

Може да доведе до затлъстяване, проблеми със зъбите, и захарен диабет.
Хранителни остатъци от масата (в големи количества) Те не са балансирани и никога не трябва да бъдат повече от 10% от храната. Мазнините се почистват от месото, а костите не трябва да се използват за храна.

“Тютюн”

Съдържа никотин, който се отразява на храносмилателната и нервната системи. Може да доведе до сърцебиене, колапс, кома и смърт.

Хлебни дрожди (мая)

Предизвикват производството на газ в храносмилателната система, което води до болка и възможна руптура (перфорация) на стомаха или червата.

Хранителното отравяне може да бъде причинено от бактерии – Ешерихия коли, Staphylococcus, Streptococcus, Salmonella spp., Bacillus spp., Clostridium perfringens и Clostridium Botulinum или Penitrem-А (невротоксин).
Източник  на токсини може да бъде поглъщането на разлагащите се мърша, боклук, развалена храна, както и компост. Mухлясалите ядки, храни, или зърна може да предизвикат експозицията на-A Penitrem.

Обща информация

Кучетата могат да погълнат тези вещества, докато котките са склонни да бъдат по-селективни за това, което ядем. Веднъж приети, тези вещества променят мотилитета и пропускливостта на стомашночревния тракт, както и появата на ЦНС признаци. Това се дължи на ендотоксини освободени от мъртвите бактерии. Всеки вид бактерии се отразява на тялото по различен начин, но всичко може да се сведе до животозастрашаващи заболявания, които засягат много органи на тялото.

Токсичната доза е неопределена.

Признаци

Признаците на интоксикация (причинена от бактериите от боклука) обикновено започват в рамките на 3 часа след поглъщането. Те включват повръщане, диария, която може да стане кървава, обезводняване, висока температура и симптоми на ендотоксичен  шок – депресия, хипотония, колапс, хипотермия или хипертермия, и намаляване на производството на урина.

Признаците на ботулизма включват повръщане, слюнотечение, болки в корема, сухота в очите, слабост в задните крайници. Някои рефлекси на сухожилията, очите и гърлото са депресирани.

Признаци на „Penitrem-А токсичност” включват задъхване, безпокойство, слюнотечение, липса на координация, фин тремор на мускулите на главата и шията, продължаващи към цялото тяло, тонични спазми, хипертермия, атаксия, припадъци и смърт.

Незабавни действия

Потърсете ветеринарен лекар! На домашният любимец най-вероятно вече е изпразнен стомаха от повръщането. Предизвикване на повръщане обикновено е противопоказано, тъй като силното повръщане е симптом на това заболяване, което обикновено изисква лечение.

Ветеринарни грижи

Елиминиране: прилага се стомашна промивка с активен въглен.
Поддържащо лечение: вливане на течности, за поддържане на хидратацията, кислород и антиеметици. Медикаменти за гърчовете и тремора. Антибиотици.
Специфично лечение: с антитоксин, който блокира действието на бактериалните токсини, циркулиращи в кръвта.

1 thought on “Храни, които могат да навредят на Вашата котка”

  1. Irene каза:

    Amazing!

Comments are closed.