Предстояща операция

Ветеринарна клиника „ОПТИВЕТ“

 Предстои Ви планирана операция?

 Ако искате да оперираме вашия Любимец, моля прочете предварително тази информация и си помислете:

 

 1. Сигурни ли сте, че искате да бъде опериран Вашия Любимец?
 2. Преценете плюсовете и минусите.
 3. Щом сте обмислили добре и взели решение, моля обърнете се към нас, за повече информация.
 4. Необходимо е предварително да се консултирате с нас, за да можем да се уговорим за датата и часа на операцията.

 

Какво трябва да знаете преди операцията?

 

1. Пациента трябва да бъде задължително гладен и жаден.

2. Информирайте ни ако ви са известни алергии на вашето куче или коте

3. Носете имунизационния му паспорт

4. Опишете нрава на пациента и ако взема лекарства е необходимо да знаете какви и за какво са му предписани. Обезпаразитен ли е?

5. Бил ли е опериран преди и от какво?

6. Моля дайте на ветеринарния си лекар телефонен номер, на който може да бъдете открити при необходимост.

 

 

Какво трябва да знаете след операцията?

 

 1. Най – често ние Ви връщаме Пациента буден или в полубудно състояние, затова е препоръчително до пълното му събуждане да има до него човек, който оперираният познава.
 2. ВНИМАНИЕ, докато Вашия любимец не бъде напълно адекватен / не залита, реагира на името си, ходи, въобще поведението му е както преди операцията / не трябва да му давате храна и вода. Въпреки, че Той ще е много жаден, гладен – НИКАКВИ ТЕЧНОСТИ И ХРАНА!!!!
 3. Трябва да бъде на топло и в зависимост от времето ние ще Ви обясним как да се грижете за Него. Моля, носете одеалце, хавлия, нещо на Любимеца Ви, за да може да бъде завит той след операцията. Носете клетка, чанта или кашон за транспортирането му след операцията. Дръжте го в къщи на по-затъмнено място, да бъде по тихо и спокойно.
 4. Ще Ви обясним какви лекарства да му давате и каква хранителна диета да спазва. Ако не можете да го водите през следващите няколко дни на прегледи, ние ще Ви обясним как да се грижите за Него в домашни условия. При необходимост ние може да посещаваме Пациента у дома.
 5. В часовете след операцията, Животинчето ще бъде уплашено, объркано, замаяно, ще залита, може да бъде агресивно. Внимавайте ако на близо има деца! Може да не Ви познае! Ако имате и други домашни любимци, моля отделете оперирания, дори и те да са много добри приятели.
 6. В зависимост от това с какъв шевен материал се е работило, ние ще Ви обясним кога трябва да се свалят конците / ако е необходимо /. Това най-често става от 10-ти до 20-ти ден след операцията. Някои пациенти посягат към шевовете си, затова е необходимо да му поставете операционна яка, да го наблюдавате, да го пазите от самия него и/или от другия домашен любимец.
 7. Операцията е стрес за Пациента, затова през  следващите няколко дни му покажете, че го обичате.
 8. Бъдете внимателни и търпеливи към Него и имайте предвид, че Той навярно ще има болки, въпреки обезболяващите, които ние ще ви дадем.

д-р Стоянова