Грижа за ноктите

Ветеринарна клиника „Оптивет”

Грижа за ноктите

Трябва ли да се режат ноктите на домашните любимци? А знаете ли как се режат те?  Колко често трябва да водя кучето си при ветеринарния лекар за подрязване на ноктите му?

Ето това са най-често задаваните въпроси от собствениците на кучета.

Ноктите на кучетата и котките растат непрекъснато, затова трябва и непрекъснато да се грижем за тях. Някои кучета си търкат, при движението по твърда настилка, например цимент, ноктите доста добре и не се налага да се режат. Най-често се режат ноктите на 5-ти / 6-ти пръст, защото са на по-високо и кучетата въобще не могат да ги търкат, ноктите непрекъснато растат и често се завиват навътре по посока към пръста. Това води до забиване на върха на нокътя в пръста, а това от своя страна до подуване на пръста, възпаление и разбира се болка. Ако не се обърне внимание, често се стига до куцота. По принцип задните нокти се трият повече от предните и затова понякога ние режем само тези на предните лапи. Младите и активни кучета, най-често сами се грижат за ноктите, а възрастните поради ограничената подвижност се нуждаят от помощ за ноктите си. Затова на въпроса колко често трябва да режим ноктите, ще отговоря, че няма точно определен интервал от време, а е индивидуално според разходките на животните. Другото, което е интересно за ноктите, е че те имат „живец”. Това е силно кръвоснабдена и инервирана част от нокътя. Когато ноктите са бели много добре се вижда края на живеца, който е с червен цвят и тогава ноктите могат да се подрежат дори и от собственика. Но когато те са с черен цвят, по-трудно или въобще не се вижда живеца и тогава трябва много да се внимава при скъсяването на ноктите. Когато се засегне живеца, животното чувства болка и реагира с дърпане на крака, и лаене, а нокътя започва да кърви. Понякога кървенето е обилно и по-трудно се  овладява, затова трябва да сме много внимателни. Често когато във ветеринарния кабинет доведат куче с много дълги нокти собственика му иска те да бъдят доста скъсени. Но като правило мога да кажа, че дългият нокът има и дълъг живец. Следователно, ако скъсим много нокътя, задължително ще нараним живеца и той силно ще кърви. Това допълнително стресира любимеца и води до съпротива при следващо подрязване на ноктите. Това кара собствениците, за да не „мъчат” кучето си, да не режат ноктите. Те растат и живецът се удължава и става един затворен кръг. А когато ноктите израстнат прекалено много се нарушава походката  на кучето, може да се наблюдава и куцота. Правилно е, когато кучето има дълги нокти, да се режат често, но по малко, за да се даде възможност да се отдръпне живеца.

За по-голяма яснота разгледайте диаграмите:

превод д-р СтояновД-р Стоянов

При котките е малко по-различно. Те имат „джобчета”, в които прибират и от които изваждат ноктите. И отново трябва да внимаваме да не засегнем живеца. Не трябва да се забравя, че котките обичат да се катерят по мебели, корнизи, пердета, да стоят по первази и огради. Понякога загубват равновесие и благодарение на ноктите си успяват да се задържат. Така, че ноктите често ги предпазват от сериозни наранявания.

За котките вече са измислени т.н., котешки накрайници, които се поставят посредством лепило за ноктите и така се предотвратява драскането. http://softclaws.bg/

Д-р Стоянова