Осил

Това са растения от семейство “Житни”, чийто изкласила част е известна с името Осил. Осилът в долния си край, с който е бил прихванат към основното растение е винаги много остър, а власинките му са с грапава повърхност. Затова осилите са много опасни за Домашния ни любимец.
Най-уязвимите места на кучетата са ушите, ноздрите, лапите (между пръстите), очите, аналната област.

Какви са симптомите?
Попадането на осилът в ноздрата и ухото води до мигновена болезнена реакция.

Когато той попадне в ноздрите, кучето започва да киха, често се наблюдават тикове от съответната страна на носа и кучето си държи главата ниско наведена, търка с лапи носа си.
Ако осилът попадне в ухото, кучето реагира с въртене на главата и изтръскване на ушите, държи главата наведена на страната на засегнатото ухо, скимти, безпокои се, разчесва със задната си лапа ухото като по някога се стига дори до разраняване. Ако не се вземат спешни мерки за отстраняването му, процесът се задълбочава и може да се стигне до възпаление на външното ухо, последваща перфорация на тъпанчевата мембрана и възпаление на средното ухо.
Осилът може да попадне в окото и да се задържи под клепачите. Възможно е развитието на конюнктивит.

Попадналия осил между пръстите на кучето пробива кожата и навлиза в подкожието. След няколко часа се развива възпалителна реакция, наблюдава се куцота, а мястото стои влажно от непрекъснатото близане от кучето. Възможно е да се развие гноен процес, а куцотата се задълбочава.

ЗАТОВА ПРИ ПОДОБЕН ПРОБЛЕМ ПОТЪРСЕТЕ НАВРЕМЕННА ВЕТЕРИНАРНА ПОМОЩ!!!