Храни вредни за кучетата

Храни за избягване Причини за избягване

Алкохолни напитки

Може да причини интоксикация, кома, смърт

Авокадо Листата, семената, плодовете и кората му  могат да причинят повръщане и диария.
Кости от риба, домашни птици или от други източници на месо. Може да причини запушване или разкъсване на храносмилателната система.

Храна за котки

Като цяло твърде високо съдържание на протеини и мазнини.

Шоколад, кафе, чай, кофеин

Съдържат кофеин, теобромин, или теофилин, което може да предизвика повръщане и диария, и да бъдат токсични за сърцето и нервната система.
Цитросови плодове и екстрактите им Може да причинят повръщане.
Мазни изрезки Може да причинят панкреатити.

Риба – сурова, консервирана или сварена

Ако хранете само с риба или в големи количества, това може да доведе до тиамин (витамин Б) дефицит, което води до загуба на апетит, гърчове, и по-тежки случаи, смърт.

Грозде, стафиди и касис

Съдържат неизвестен токсин, който може да увреди бъбреците. Не е имало проблеми, свързани с екстракт от гроздови семки.

Хмел

Може да причини задъхване, учестен пулс, повишена температура, гърчове и смърт.

Човешки витаминни добавки, съдържащи желязо.

Може да увреди лигавиците на храносмилателната система и да предизвика „отравяне” на другите органи, включително черния дроб и бъбреците.

Макадамия – ядки

Съдържат неизвестен токсин, който може да повлияе на храносмилателната и нервната система и мускулите.
Марихуана Може да депресира нервната система, да предизвика повръщане, както и промени в сърдечната честота.

Мляко и други млечни продукти

Някои възрастни кучета и котки може да развият диария, ако се прилагат в големи количества млечни продукти.
Мухлясала или развалена храна, боклук Може да съдържа много токсини, причиняващи повръщане и диария и може да засегне и други органи.

Гъби

Може да съдържат токсини, които могат да засегнат няколко системи в организма, да предизвикат шок и да доведат до смърт.

Лук и чесън (сурови, варени, или на прах)

Съдържат сулфоксиди и дисулфиди, което може да увреди червените кръвни клетки и да причини анемия. Котките са по-податливи от кучета. Чесънът е по-малко токсичен от лука.
Сливи Семената /костилките/ може да довеат до чревна непроходимост и ентерит.

Сурови яйца

Съдържат ензим, наречен авидин, който намалява усвояването на биотин. Това може да доведе до проблеми с кожата и козината. Суровите яйца може да съдържат салмонела.

Сурово месо

Може да съдържа бактерии като салмонела и E. Coli, която може да предизвика повръщане и диария.
Сол Ако се яде в големи количества може да доведе до електролитен дисбаланс

Сладки храни

Може да доведе до затлъстяване, проблеми със зъбите, и захарен диабет.
Хранителни остатъци от масата (в големи количества) Те не са балансирани и никога не трябва да бъдат повече от 10% от храната. Мазнините се почистват от месото, а костите не трябва да се използват за храна.

„Тютюн“

Съдържа никотин, който се отразява на храносмилателната и нервната системи. Може да доведе до сърцебиене, колапс, кома и смърт.

Хлебни дрожди (мая)

Предизвикват производството на газ в храносмилателната система, което води до болка и възможна руптура (пробиване) на стомаха или червата.

Ксилитол (изкуствен подсладител)

Може да причини много ниски нива на кръвната захар (хипогликемия), което може да доведе до повръщане, слабост и колапс. При високи дози може да причини чернодробна недостатъчност.)

Хранителното отравяне може да бъде причинено от бактерии – Ешерихия коли, Staphylococcus, Streptococcus, Salmonella spp., Bacillus spp., Clostridium perfringens и Clostridium Botulinum или Penitrem-А (невротоксин). Източник  на токсини може да бъде поглъщането на разлагащите се мърша, боклук, развалена храна, както и компост. Mухлясалите ядки, храни, или зърна може да предизвикат експозицията на-A Penitrem.

Обща информация

Кучетата могат да погълнат тези вещества. Веднъж приети, те променят мотилитета и пропускливостта на стомашночревния тракт, както и появата на ЦНС признаци. Това се дължи на ендотоксини освободени от мъртвите бактерии. Всеки вид бактерии се отразява на тялото по различен начин, но всичко може да се сведе до животозастрашаващи заболявания, които засягат много органи на тялото.

Токсичната доза е неопределена.

Признаци
Признаците на интоксикация (причинена от бактериите от боклука) обикновено започват в рамките на 3 часа след поглъщането. Те включват повръщане, диария, която може да стане кървава, обезводняване, висока температура и симптоми на ендотоксичен  шок – депресия, хипотония, колапс, хипотермия или хипертермия, и намаляване на производството на урина.

Признаците на ботулизма включват повръщане, слюнотечениве, болки в корема, сухота в очите, слабост в задните крайници. Някои рефлекси на сухожилията, очите и гърлото са депресирани.

Признаци на „Penitrem-А токсичност” включват задъхване, безпокойство, слюнотечение, липса на координация, фин тремор на мускулите на главата и шията, продължаващи към цялото тяло, тонични спазми, хипертермия, атаксия, припадъци и смърт.

Незабавни действия
Потърсете ветеринарен лекар! На домашният любимец най-вероятно вече е изпразнен стомаха от повръщането. Предизвикване на повръщане обикновено е противопоказано, тъй като силното повръщане е симптом на това заболяване, което обикновено изисква лечение.

Ветеринарни грижи
Елиминиране: прилага се стомашна промивка с активен въглен.
Поддържащо лечение: вливане на течности, за поддържане на хидратацията, кислород и антиеметици. Медикаменти за гърчовете и тремора. Антибиотици.
Специфично лечение: с антитоксин, който блокира действието на бактериалните токсини, циркулиращи в кръвта.